FRONT DESK  •   Συχνές Ερωτήσεις  •  Αναζήτηση  •  Επιλογές  •  Ομάδες Μελών  •  Εγγραφή  •  Προφίλ  •  Αλληλογραφία  •  Σύνδεση
Knowledge Base 
 Εγχειρίδιο: "Πώς να χάσεις τη δουλειά" Ιστορία Νο.4 
Description mentoring
Συγγραφέας Grammateas Ημερομηνία Δευ Μάϊ 19, 2014 1:55 pm Type 1
Keywords
Category Ανάπτυξη Δεξιοτήτων
Αναγνώσεις 2308 Βαθμολογία 9/10, 1 ψήφος(οι) [Βαθμολογήστε το Αρθρο]

Εγχειρίδιο: "Πώς να χάσεις τη δουλειά" Ιστορία Νο.4
mentoring
«Υπάρχει η Χ θέση εργασίας, σε ενδιαφέρει έστω προσωρινά;»
«Όχι.»Όταν ο μέντοράς σας, σας υποδεικνύει μια θέση εργασίας, που βάσει πλάνου που έχετε καταστρώσει δεν οδηγεί στο στόχο σας, πολύ καλά κάνετε και την απορρίπτετε και μένετε αφοσιωμένοι στον στρατηγικό σας σχεδιασμό.
Όμως, γιατί σας το προτείνει;
1. Για να διαπιστώσει ότι όντως μένετε στο στόχο σας
2. Γιατί βλέπει μια προοπτική στη θέση εργασίας και θέλει να δει αν θα την δείτε κι εσείς

Τι συμβαίνει με την αρνητική μονολεκτική απάντησή σας;
1. Δείχνετε ότι είστε απόλυτοι. Αυτό δεν σας το δίδαξε ο μέντοράς σας. Ο μέντοράς σας, σας έχει πει στις συζητήσεις σας, στις εκπαιδεύσεις σας, σε ανυποψίαστους χρόνους να είστε ‘ευέλικτοι’, ‘διορατικοί’ και να ‘διερευνάτε ευκαιρίες’.
2. Κλείνετε πόρτες και διαύλους επικοινωνίας. Μετά μια τόσο σαφή απάντηση, κανένας μέντορας δεν θέλει να πάει την συζήτηση παρακάτω, σεβόμενος το δικαίωμά σας να επιλέγετε για τη ζωή σας και την καριέρα σας. Ο μέντορας ανακαλύπτει ότι η ‘αποτελεσματική αμφίδρομη επικοινωνία’ που διδαχτήκατε, χρειάζεται ακόμα εξάσκηση πάνω στην ιδιοσυγκρασία σας. Το θέμα σας δεν συζητήθηκε, ώστε να καταλήξετε συμπερασματικά ότι δεν σας οδηγεί στο στόχο σας η συγκεκριμένη θέση εργασίας. Δεν περάσατε την δοκιμασία "Επιτυχημένες Διαπραγματεύσεις".
3. Αμφισβητήσατε τον μέντορά σας. Βέβαια, κανένας εκπαιδευμένος και διαπιστευμένος μέντορας δεν… ‘μασάει’, αλλά ισχύει. Εσείς βάλατε ένα μικρό διαχωριστικό ανάμεσά σας. Ο μέντοράς σας απλά το παρατηρεί και θα συνεχίσει το έργο του, εφόσον δεν το διακόπτετε, οπότε του απαγορεύεται, να σας ασκεί σε δεξιότητες και να σας αποδεικνύει ότι η φροντίδα του είναι προς όφελός σας.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε.
Η Ερμιόνη από το 2010 που τελείωσε Διοίκηση Επιχειρήσεων και ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το Event Management, έχει καταφέρει να έχει εργαστεί ως σερβιτόρα σε επώνυμα καφέ κατά τη διάρκεια των σπουδών της και σε καταστήματα λιανικής πώλησης, ενώ το τελευταίο διάστημα και προκειμένου να επικεντρωθεί στο στόχο της, έχει αναλάβει τη φύλαξη βρεφών ώστε να έχει ένα ελάχιστο εισόδημα.

Με την μέντορά της, έχουν καταστρώσει το στρατηγικό τους πλάνο και έχουν αξιολογήσει την εμπειρία που έχει αποκομίσει από την προϋπηρεσία της, την έχουν καταγράψει και την έχουν αποτυπώσει στο βιογραφικό της σημείωμα.

Η μέντοράς της έχει την πληροφορία για μια θέση εργασίας σε ένα καλό εστιατόριο για ένα άτομο που θα υποδείξει η ίδια εμπιστοσύνης για να αναλάβει το πόστο. Μεταδίδει την είδηση στην καθοδηγούμενη:
«Υπάρχει η Χ θέση εργασίας, σε ενδιαφέρει έστω προσωρινά;»
«Όχι.»
«Ωραία, εσύ ξέρεις.»
«Δεν θέλω να ξαναεργαστώ ως σερβιτόρα. Θέλω να κάνω αυτό που έχω ονειρευτεί».
«Πολύ σωστά. Εμένα απλά μου ζήτησαν σε ένα πολύ καλό εστιατόριο, με έναν πολύ καλό εργοδότη έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης και σε σκέφτηκα έστω προσωρινά που δυσκολεύεσαι οικονομικά».
«Όχι, όχι ευχαριστώ».Image

Η Ερμιόνη έως ότου ο μέντορας βρει ανάμεσα σε άλλες καθοδηγούμενες, δικές της ή συναδέλφων μεντόρων κάποια κατάλληλη, δεν θα μάθει ότι
• Η λέξη κλειδί ήταν ο «άνθρωπος εμπιστοσύνης»
• Ως σερβιτόρα εμπιστοσύνης θα είχε ραγδαία άνοδο και θα γινόταν vip hostess, ήτοι στην υποδοχή των υψηλών καλεσμένων
• Το επόμενο βήμα στην σταδιοδρομία της θα ήταν να εκπαιδεύσει μια νέα σερβιτόρα, μια νέα Hostess και η ίδια να αναλάβει το event management, αυτής της τόσο επιτυχημένης αλυσίδας εστιατορίων ο επιχειρηματίας της οποίας είχε όραμα και… κοινό μέντορα με την ίδια.

Και όχι. Κανένας επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν λέει τόσα πολλά για την συνέχεια της καριέρας σου εξαρχής, για να δει αν όντως είσαι τόσο καλή σε αυτό που έχεις γράψει στο βιογραφικό σου: εξυπηρέτηση πελατών, αποτελεσματική επικοινωνία, οργανωτικό πνεύμα, ικανότητα εργασίας υπό πίεση κι αντίξοες συνθήκες, διαχείριση αλλαγών, ηγεσία κ.ά.
Ο επιχειρηματίας έχει διαβάσει κι αυτός ότι στην Αμερική όλοι ξεκινάνε από χαμηλά πριν κατακτήσουν υψηλά πόστα. Μόνο που αυτός, από την δική του θέση, το κάνει πράξη.
Η καθοδηγούμενη ευτυχώς ακόμα το επαναλαμβάνει ως μότο και πιστεύω κάποια στιγμή θα αντιληφθεί στην πράξη τι σημαίνει: εργάζομαι στην θέση εργασίας που μου προσφέρουν, στην εταιρία που θα ήθελα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, ή σε αυτή που διαφαίνονται προοπτικές να το επιτύχω.

Ο μέντορας σαφώς δεν θα ‘τιμωρήσει’ ποτέ την Ερμιόνη του. Θα συνεχίσει να υπάρχει εκεί, όσο η καθοδηγούμενη το θέλει και το επιτρέπει, και η επιτυχία του θα είναι να την δει να γίνεται διορατική. Γιατί διαφορετικά, από ανάγκη και μόνο, απογοητευμένη, θα ξαναπάει σερβιτόρα κάπου που δεν θα έχει υποδείξει ο μέντοράς της, χωρίς προοπτική αυτή τη φορά.

Image
Ηλίας Τζαννής, από την Εκπαίδευση των Καθοδηγουμένων στο θέμα
ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ


Η ευκαιρία μπορεί να ήταν επείγουσα ή σημαντική. Η δοκιμασία όμως, σίγουρα, σημαντική. Θυμάστε που είπαμε ότι όταν δεν έχουμε ασκηθεί να λέμε όχι στα επείγοντα, συνήθως λέμε όχι στα σημαντικά και θέλατε ένα απτό παράδειγμα; Ορίστε, λοιπόν, ένα.


Μην αναρωτηθεί καμία σας για ποια το λέω. Έχω πολλές στο σακούλι των αναμνήσεών μου και εμπειριών μου ως μέντορας. Να θυμηθώ να σας πω για μια θέση σε δικηγορικό γραφείο και μία σε φούρνο. Εξαιρετικά παραδείγματα και τα δύο.

H συμβουλή μου: τα ΟΧΙ σας να είναι Σοφά.
  
Βαθμολογία 9/10, 1 ψήφος(οι) [Βαθμολογήστε το Αρθρο]

 Μετάβαση στη:   

Powered by Knowledge Base, wGEric ©2002 PHPBB.com MOD
This script (Knowledge Base - MX Addon v. 1.03e) is modified by HaploΌλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες

Board Security
Powered by phpBB2 Plus, Artikelweb and Kostenloses Forum based on phpBB © 2001/6 phpBB Group :: FI Theme :: Mods και Ευχαριστίες