FRONT DESK  •   Συχνές Ερωτήσεις  •  Αναζήτηση  •  Επιλογές  •  Ομάδες Μελών  •  Εγγραφή  •  Προφίλ  •  Αλληλογραφία  •  Σύνδεση
Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας

Δημοσίευση νέας  Θ.ΕνότηταςΑπάντηση στη Θ.Ενότητα Επισκόπηση προηγούμενης Θ.ΕνότηταςΣτείλτε e-mail σε φίλο/η.Χρήστες που διάβασαν αυτή τη θ. ενότηταΣώστε την Θ. Ενότητα σαν αρχείοPrintable versionΑλληλογραφίαΕπισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας
Συγγραφέας Μήνυμα
Neraida
Moderator
Moderator


Ηλικία: 19
Ένταξη: 03 Νοέ 2006
Δημοσιεύσεις: 96
Τόπος: Athen-Ulm-Feeland
greece.gif
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 30, 2007 8:22 am  Θέμα δημοσίευσης:  Πράσινη επιχειρηματικότητα και γραφειοκρατία Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΜετάβαση στο τέλος της ΣελίδαςΕπιστροφή στην κορυφή

Γράφει ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β Αθηνών

Μείωση κατά 20% της εκπομπής των έξι αερίων θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υποξείδιο του αζώτου κ.λπ.), προσφυγή κατά 20% σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αντικατάσταση του 20% των σημερινών καυσίμων για τις μεταφορές με βιοκαύσιμα, ιδού οι δεσμευτικές αποφάσεις που έλαβε η Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής της 8-9ης Μαρτίου 2007. Κάθε χώρα καλείται να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους, σύμφωνα με το Εθνικό της Πρόγραμμα. Οι στόχοι ίσως να φαίνονται δύσκολοι για την Ελλάδα, ίσως το υπό διαμόρφωση Εθνικό Πρόγραμμα να είναι ανεπίκαιρο, όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σε γνωμοδότησή της (6 Μαρτίου 2007), ίσως , τέλος, η κυβέρνηση αυτή να αδυνατεί εξ υποκειμένου να τρέξει παρόμοιες πολιτικές. Ένα αισιόδοξο, ωστόσο, μήνυμα που απορρέει από τα σύγχρονα περιβαλλοντικά αδιέξοδα, το οποίο δημιουργεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι η πράσινη επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα δηλαδή εκείνη, που ικανοποιεί ζωτικές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, αντικαθιστώντας τις μη φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους του σήμερα, με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον (δηλαδή μη ρυπογόνες) αλλά και προστατευτικές ως προς τον πλούτο της φύσης (έδαφος, νερό, αέρας, δάση).

Οι βασικοί τομείς αυτής της πράσινης επιχειρηματικότητας αγκαλιάζουν ένα μεγάλο τμήμα της σύγχρονης επιχειρηματικής δράσης. Ενδεικτικώς αναφέρονται:

α. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Άνω των 1.000 μεγάλων επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν. Αρκετές, επίσης, δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Η αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν περιπτώσεις γνωστών μορφών ΑΠΕ και στη χώρα μας.

β. Οι παρεμβάσεις στα υπάρχοντα ενεργοβόρα κτίρια, με σκοπό τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης. Να σημειωθεί εδώ, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε πρόσφατα, πως αυτού του είδους οι παρεμβάσεις θεωρούνται επιλέξιμες δαπάνες ως προς το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

γ. Η ολοένα και πιο χρήσιμη και αναγκαία αντικατάσταση των μη φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων, από τα βιοκαύσιμα, στις πάσης είδους μεταφορές. Εδώ η πρόκληση αφορά τη γεωργία (καλλιέργειες που παράγουν καύσιμα αυτής της μορφής), τη βιομηχανία (προσαρμογές κινητήρων) και, βεβαίως, την επιστήμη (τεχνολογική πρόοδος ως προς την παραγωγή μορφών βιοκαυσίμων).

δ. Οι βιοκαλλιέργειες. Οι οποίες αποτελούν μια πραγματική πηγή αγροτικής επιχειρηματικότητας, στην παρακμάζουσα ευρωπαϊκή γεωργία.

ε. Η διαχείριση των απορριμμάτων, που μπορεί να αγγίζει το 85% του παραγόμενου όγκου τους, στις σύγχρονες δυτικές χώρες. Από την κατάργηση της δωρεάν παροχής πλαστικής σακούλας για τη μεταφορά των προϊόντων super market, έως τις μεθόδους επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς και τις αντίστοιχες μεθόδους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να διευρυνθεί με την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, όπως π.χ. ενδυμάτων, συσκευασιών κ.λπ., που σημαίνει απλά πως και η ήδη υπάρχουσα επιχειρηματικότητα σε πολλούς και συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς απλώς επαναπροσδιορίζεται, (δηλαδή δεν καταστρέφεται), με βάση τα νέα πλανητικά προτάγματα για την προστασία της ύπαρξής μας.

Στην Ελλάδα, όπου το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει ακόμη ληφθεί, το βασικό εμπόδιο για τις μεγάλες και απαραίτητες αλλαγές στην κατεύθυνση στήριξης της πράσινης επιχειρηματικότητας αποτελεί η γραφειοκρατία. Οι περιπέτειες των εταιρειών που επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της αιολικής ενέργειας είναι πολλές, χαρακτηριστικές και λίαν απογοητευτικές. Το υπό διαμόρφωση Εθνικό Πρόγραμμα για την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Ε.Ε. στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής θα πρέπει να συμπεριλάβει ειδικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι κατά 80% αρνητικές απαντήσεις που δίδονται σήμερα από τη Διοίκηση στα πάσης φύσεως αιτήματα των διοικούμενων, πρέπει να καταστούν θετικές, όταν πρόκειται για αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις κ.ο.κ., σχετικά με εκδηλώσεις ενδιαφέροντος της πράσινης επιχειρηματικότητας. Αλλιώς η Ελλάδα θα αποτύχει στην, εκ μέρους της, επίτευξη των στόχων που έθεσε η Ε.Ε. Κι εν προκειμένω η στοχοθεσία δεν είναι απλώς σημαντική. Αφορά, κατά κυριολεξίαν, την επιβίωση του πλανήτη απέναντι στην απειλή που προκαλεί η υπερθέρμανσή του.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29/3/2007

_________________
*~*~* *~*~*~*~ *~*~*~~*neraidoskoni

Υδροχόος Φύλο:Θηλυκό Δράκος Εκτός σύνδεσηςΠροσωπικό Άλμπουμ του/της NeraidaΕπισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςΑποστολή emailΕπίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:      
Δημοσίευση νέας  Θ.ΕνότηταςΑπάντηση στη Θ.Ενότητα Επισκόπηση προηγούμενης Θ.ΕνότηταςΣτείλτε e-mail σε φίλο/η.Χρήστες που διάβασαν αυτή τη θ. ενότηταΣώστε την Θ. Ενότητα σαν αρχείοPrintable versionΑλληλογραφίαΕπισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας

Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ. Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να ψηφίσετε στις ψηφοφορίες αυτής της Δ. Συζήτησης
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες

Board Security
Powered by phpBB2 Plus, Artikelweb and Kostenloses Forum based on phpBB © 2001/6 phpBB Group :: FI Theme :: Mods και Ευχαριστίες