FRONT DESK  •   Συχνές Ερωτήσεις  •  Αναζήτηση  •  Επιλογές  •  Ομάδες Μελών  •  Εγγραφή  •  Προφίλ  •  Αλληλογραφία  •  Σύνδεση
Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας

Δημοσίευση νέας  Θ.ΕνότηταςΑπάντηση στη Θ.Ενότητα Επισκόπηση προηγούμενης Θ.ΕνότηταςΣτείλτε e-mail σε φίλο/η.Χρήστες που διάβασαν αυτή τη θ. ενότηταΣώστε την Θ. Ενότητα σαν αρχείοPrintable versionΑλληλογραφίαΕπισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας
Συγγραφέας Μήνυμα
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΣΤΑΚΗΗλικία: 52
Ένταξη: 13 Φεβ 2007
Δημοσιεύσεις: 57
Τόπος: ATHENS
greece.gif
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 16, 2007 8:44 pm  Θέμα δημοσίευσης:  ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΜετάβαση στο τέλος της ΣελίδαςΕπιστροφή στην κορυφή

Από το χθες ως το σήμερα……

Η Ιστορία της Κρήτης καταγράφεται μέσα από το πέρασμα των αιώνων με τα ανυπέρβλητα έργα της, επιτεύγματα, γνώσεις και ηρωικές πράξεις.
Συνδυασμοί μιας πλούσιας κληρονομιάς που απλώνεται και διαιωνίζεται μέσα από τις απρόσμενες εναλλαγές στην Φύση της, το τοπίο της, τα μοναδικά μνημεία της, αλλά και το υπέροχο ανθρώπινο δυναμικό της.
Είναι σαν ταξιδεύει κάποιος μέσα από ένα τεράστιο πάνελ απείρων χρωματικών συνδυασμών από το ήρεμο στο άγριο, από την θηλυκότητα στην αρρενωπότητα και από το μοναδικό στο ανεξάντλητο .
Η Ιστορία της Κρήτης δεν αποτελεί ένα μόνο Κρητικό κληροδότημα της ζωής και της φύσης που ανθίζει στο νησί, αλλά Πανανθρώπινο!
Αναζητώντας τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την παρουσία ιστορικών γεγονότων στην Κρήτη οδηγούμαστε πολύ σύντομα στην Προϊστορική Εποχή της Κρήτης.
Η Προϊστορική Εποχή διακρίνεται σε δυο μεγάλες περιόδους:την Εποχή του Λίθου και την Εποχή του Χαλκού, όπου και οι δυο αντλούν τις ονομασίες τους από την ύλη που χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο επιβίωσης από τους τότε κατοίκους της συγκεκριμένης νήσου.
Η κυριότερη Προϊστορική Περίοδος στην Κρήτη με την οποία θα ασχοληθούμε εκτενώς είναι η Εποχή του Χαλκού (2800-1100 π.χ).
Η περίοδος αυτή είναι η επονομαζόμενη Μινωική Εποχή, και άντλησε το όνομα της από τον Μυθικό Βασιλιά της Κνωσού, Μίνωα.
Ο πρώτος που ασχολήθηκε με την Μινωική Κρήτη, δηλ. εκείνος που έκανε την πρώτη ανασκαφή στο Ανάκτορο της Κνωσού, ήταν ο Ηρακλειώτης έμπορος Μίνως Καλοκαιρινός.
Ήδη το διάστημα 1878-1879 έσκαψε στο συγκρότημα των αποθηκών της Δυτικής Πτέρυγας της Κνωσού και ταύτισε τον χώρο με τον Ανάκτορο της Κνωσού, κάτι που θα φέρει στο φως αργότερα ο Αρθούρος Έβανς.
Εδώ είναι αναγκαίο να αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους ο Μίνως Καλοκαιρινός ανακάλυψε τον κατάλληλο χώρο για τις ανασκαφές, λόγοι που καταγράφηκαν στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Κρητική Αρχαιολογική Εφημερίδα» το 1906.
Η εφημερίδα που εξέδωσε ο ίδιος αποτέλεσε έργο μεγάλης αξίας, γιατί μέσα από αυτό εκτέθηκαν όλες οι σκέψεις, αναζητήσεις, στοιχεία και κείμενα του εκδότη της σχετικά με τις αναφορές αρχαίων συγγραφέων, αλλά και προσωπικών του εργασιών και καταγραφών των αντιδράσεων εκείνης της εποχής.
Η αγάπη του για την πατρίδα του τον οδήγησαν στην ανασκαφή της περιοχής και το αποτέλεσμα αυτής της ανακάλυψης δεν άφησε ασυγκίνητους τους επιφανείς ερευνητές της εποχής εκείνης ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ερρίκος Σλήμαν, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε –παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του - να ανασκάψει το Ανάκτορο.
Φυσικά και οι πρώτες προσπάθειες του Αρθούρου Έβανς είχαν την ίδια ανεπιτυχή κατάληξη.
Το διάστημα εκείνο είχε επιτυχή ενεργό δράση ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, η ίδρυση του οποίου πραγματοποιήθηκε το 1878.
Η πλήρης δραστηριοποίηση του Συλλόγου ξεκίνησε παρά ταύτα το 1883 όταν πρόεδρος του Συλλόγου έγινε ο ιατρός Ιωσήφ Χατζηδάκης, ο οποίος στην συνέχεια ανέλαβε τη δ/ντή θέση του Μουσείου Ηρακλείου.
Ο Κος Χατζηδάκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάσωση και διατήρηση των αρχαιοτήτων Κρήτης. Με αυτή την σημαντική υπηρεσία ο πρώτος πυρήνας του Μουσείου Ηρακλείου υπήρξε το Κρητικό Μουσείο, το οποίο απέκτησε πολιτική εξασφάλιση και ορίστηκε ως επίσημη αρχή.
Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου απόκτησε ισχύ και αυτοδυναμία σε σχέση με όλες τις αρχαιολογικές έρευνες, εφόσον όλοι ήσαν υποχρεωμένοι να παραδίδουν στο Μουσείο όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Το πιο σημαντικό γεγονός στην ανακάλυψη των αρχαιολογικών μνημείων της Προϊστορικής Κρήτης ήταν η ανασκαφή του Ανακτόρου της Κνωσού από τον Άγγλο Αρθούρο Έβανς.
Όλες οι δραστηριότητες σε σχέση με την ανασκαφή, αλλά και τη ανακάλυψη των ευρημάτων έδωσαν στην Κρήτη την δυνατότητα να τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και να κινητοποιήσει τις ξένες σχολές Αρχαιολογίας που έδρευαν στην Αθήνα, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους στην Κρήτη.
Το μέλλον των ανασκαφών και η βοήθεια των αρχαιολογικών Σχολών οδήγησαν σε μια λαμπρή ανάδειξη της ήδη λαμπερής Ιστορικής πορείας, που φώτισε και συνεχίζει να φωτίζει ακόμη και σήμερα όλο τον Κόσμο και να αναδεικνύει περίτρανα το κάλλος και την ομορφιά του νησιού αλλά και κατά επέκταση ολόκληρης της Ελλάδας!
Η ιστορία συνεχίζεται …..

Αναδημοσίευση απο την Εφημερίδα «Παγκρήτια Νέα» -Μάρτιος 2007

Κατερίνα Κωστάκη
Συγγραφέας-Αρθρογράφος

http://www.endless-journey.gr


www.journey.pblogs.gr
www.endlesslifejourney.blogspot.com

_________________
Image

Παρθένος Φύλο:Θηλυκό Άλογο Εκτός σύνδεσηςΠροσωπικό Άλμπουμ του/της ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΣΤΑΚΗΕπισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςΑποστολή emailΕπίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΣυγγραφέαMSN Messenger
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:      
Δημοσίευση νέας  Θ.ΕνότηταςΑπάντηση στη Θ.Ενότητα Επισκόπηση προηγούμενης Θ.ΕνότηταςΣτείλτε e-mail σε φίλο/η.Χρήστες που διάβασαν αυτή τη θ. ενότηταΣώστε την Θ. Ενότητα σαν αρχείοPrintable versionΑλληλογραφίαΕπισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας

Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ. Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να ψηφίσετε στις ψηφοφορίες αυτής της Δ. Συζήτησης
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες

Board Security
Powered by phpBB2 Plus, Artikelweb and Kostenloses Forum based on phpBB © 2001/6 phpBB Group :: FI Theme :: Mods και Ευχαριστίες